vineri, 28 iunie 2013

Calendarul ateu al Revoluţiei Franceze introdus în Calendarul Bisericii Ortodoxe Romane!


De unde sunt denumirile lunilor: gerar, făurar, mărţişor, prier, florar, cireşar, cuptor, gustar, răpciune, brumărel, brumar, undrea, care se află în calendarul ortodox român?
Adesea vedem ca în Calendarul folosit de Biserica Ortodoxa Română sub denumirea lunilor cu nume romane apare şi o alta denumire care se dorește acestor luni, care ne induce gândul eronat, ca aşa le denumeau străbunii noştri valahi. Aceste denumiri de luni sunt: gerar, făurar, mărţişor, prier, florar, cireşar, cuptor, gustar, răpciune, brumărel, brumar, undrea.
În timpul Revoluţii Franceze s-a elaborate un nou calendar anticreştin şi o noua era anticreştină, Era Revoluţii Franceze, anul 1 fiind 1793.
În România acest a pătruns prin faptul că numele lunilor acestui calendar după ce au fost românizate, sunt introduse în calendarul Biserici Ortodoxe Romane. Aceste denumiri de luni sunt: gerar, făurar, mărţişor, prier, florar, cireşar, cuptor, gustar, răpciune, brumărel, brumar, undrea[1]. Cu omoloagele din limba franceză: Florar în română, floreal în franceză; brumar, brumărel în română, brumaire în franceză.
Calendarul Republican Francez sau Calendar Revoluţie Francez a fost un calendar creat şi implementat în timpul Revoluţiei Franceze, şi utilizate de către guvernul francez, aproximativ 12 de ani de la sfârşitul anului 1793 - 1805, şi pentru 18  zile  la Comuna din Paris în 1871. Noul sistem a fost proiectat în parte pentru a elimina toate influenţele religioase şi regaliste din calendar.”[2]
„În timpul celor 12 ani cât a fost în vigoare, calendarul a fost folosit în Franța și coloniile acesteia din America și Africa.”[3]
Comuna din Paris în 1871 
„Comuna din Paris [...] a fost un guvern care a condus Parisul începând cu 28 martie și până la 28 mai 1871. Ea a existat înaintea rupturii dintre anarhiști și marxiști, și ambele grupuri o consideră prima preluare a puterii de către clasa muncitoare în timpul Revoluției Industriale.”[4]
Structura Calendarului
 În Calendarul Republican Francez anul începea la 22 septembrie odată cu  [...]  echinocţiul de toamnă, anul avea 12 luni a câte 30 zile. Lunile se împărţeau în 3 decade astfel dispărând săptămânile. Numele lunilor fuseseră alese din fenomene ale naturii şi agricultură. Lunile încep de la începutul anotimpurilor astronomice precum în zodiacul grec.”[5]
Lunile calendarului erau :
„Toamna:
            Vendémiaire […]
            Brumaire […]
            Frimaire […]
Iarna
            Nivôse […]
            Pluviôse […]
            Ventôse […]
Primăvara
            Germinal […]
            Floréal […]
            Prairial […]
Vara
            Messidor […]
            Thermidor […]
            Fructidor  […]
Zilele decadelor
            primidi, duodi, tridi, quartidi, quintidi, sextidi, septidi, octidi, nonidi, décadi.
Zilele anului
În loc să poarte nume de sfânt, ca în calendarele creştine, fiecare zi este asociată unui mineral, plantă, animal (zilele terminate în cifra 5), sau unei unelte (zile terminate în cifra 0) ”[6].

Dacă cercetăm canoanele Bisericii Ortodoxe vedem ce aceasta sancționează creștinii care țin calendare păgâne sau sărbători păgâne:
Canonul 62 Trulan (Praznicele și datinile păgânești să nu fie ținute de creștini)
Aşa-zisele Calende şi cele numite Vota şi cele chemate Brumalia, şi prăznuirea care se face în cea dintâi zi a lunii lui martie voim ca de îndată să fie scoase din vieţuirea credincioşilor. […] De aceea, cei care de acum înainte s-ar apuca să facă ceva din cele zise mai înainte, după ce au fost puşi în cunoştinţă, poruncim ca aceştia, dacă ar fi clerici, să se caterisească, iar dacă ar fi laici, să se afurisească.
(24, 51, 65 Trulan[7]; 54 Laodiceea.; 13 Gangra.; 15, 45, 63 Cartagina.)
Canonul 65 Trulan (Datina aprinderii focului la lunile noi să înceteze)
Poruncim de la canonul de faţă (înainte) să înceteze focurile care se aprind de către unii la lunile noi, înaintea sălaşelor proprii de lucruri, sau a caselor, şi pe care, după un obicei vechi, se apucă să le sară. De aceea, oricine ar face ceva de acest fel, dacă ar fi cleric, să se caterisească, iar dacă ar fi laic, să se afurisească. Căci este scris în (cartea) a IV-a a împăraţilor: „Şi a zidit Manase altar întregii oşti a cerului, în cele două curţi ale casei Domnului, şi a trecut prin foc pe fiii săi, şi prezicea din semne şi ghicea din zborul păsărilor, şi a făcut grăitor din stomac (ventriloci), şi a înmulţit pe ghicitori, şi a înmulţit facerea răului înaintea Domnului ca să-L mânie pe El (IV împ. 21, 5-6).
(24, 51, 62 Trulan; 54 iMod.; 13 Gangra.; 15, 45, 63 Cartagina.)[8]


[1] Ac de croşetat.
[2] French Republican Calendar, www. wikipedia.org, accesat la data de 4.05.2012.
[3] Calendarul republican francez, www. wkipedia. org, accesat la data de 4.05.2012.
[4] Comuna din Paris, www. wikipedia.org, accesat la data de 22.04.2014.
[5] Calendarul republican francez, www. wkipedia. org, accesat la data de 4.05.2012.
[6] Calendarul republican francez, www. wkipedia. org, accesat la data de 4.05.2012.
[7] Canoane de la a doua sesiune a Sinodul al VI-lea Ecumenic.
[8] Canoanele bisericii ortodoxe, wwww.comptepv.typepad.fr/canonice/2009/07/canoanele-bisericii-ortodoxe-1.html, accesat la data de 20.12.2013.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu