sâmbătă, 2 noiembrie 2013

Cum trebuie să fie lumânările, tămâia, uleiul și cărbunele folosite în Biserică? Arheologie bisericească. Partea a I-a.


Lumânările, tămâia, uleiul și cărbunele trebuie să fie fără adaosuri petrochimice, sau sintetice, ele trebuie să fie făcute din ceară de albine, rășinii de arbori, semințe de plante, carbune natural. Lumânările, tămâia, uleiul și cărbunele trebuie să fie conform Sfintei Tradiți.
În cazul lumânărilor nu trebuie folosită parafina. „Ceară de parafină se referă la o substanță solidă, moale albă sau incoloră, care este folosită ca lubrifiant și pentru alte aplicații. Acesta este derivat din petrol și constă dintr-un amestec de molecule de hidrocarburi care conțin între douăzeci și patruzeci atomi de carbon.”[1]
„Parafina a fost distilată prima dată în 1830 și a revoluționat confecționarea lumânărilor, deoarece era un material necostisitor, ce producea o lumânare inodoră de calitate. Industria a fost ulterior devastată, o dată cu distilarea kerosenului (numit și ulei de parafină, sau simplu, parafină, ceea ce ducea la confuzii)”[2].
În cazul tămâii trebuie folosit doar „rășina unor specii de arbuști din specia Boswellia din India și Arabia de sud (Oman), care - prin încălzire - emană un miros plăcut de balsam. Se obține prin crestare (tăietură) din scoarța arbuștilor și solidificare sub forma unor boabe neregulate, de culoare roșiatică sau gălbuie. Prin ardere, produce un fum cu miros pătrunzător.”[3] În România mai  vedem ca se vinde, la Biserică, tămâie din rășină de brad, probabil după o veche tradiție din cauza năvălitorilor și a otomanilor, care nu înslesneau negoțul cu tămâie.
În cazul uleiului trebuie folosit cel „extras din diferite plante: floarea soarelui, [...] măslin, [...]  in”[4], ca uleiuri tradiţionale folosite în Biserică.


[1] Paraffin wax, www.wikipedia.org, accesat la data de 25.04.2013.
[2] Lumânare, www.wikipedia.org, accesat la data de 25.04.2013.
[3] Tămâie, www.wikipedia.org, accesat la data de 21.04.2013.
[4] Ulei, www. wikipedia. org, accesat la data de 21.04.2013.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu